Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

TO ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ


Το πρώτο σημαντικό τείχος της Κίνας χτίστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου αυτοκράτορα της βραχύβιας Δυναστείας Τσιν. Αυτό το τείχος δεν κατασκευάστηκε ενιαία, αλλά μάλλον δημιουργήθηκε με την ένωση διάφορων προϋπαρχόντων τειχών που είχαν χτιστεί από τα κράτη της περιοχής. Βρισκόταν δε πολύ βορειότερα από το σημερινό τείχος, και έχουν βρεθεί πολύ μικρά υπολείμματα από αυτό.
To τείχος που μπορεί να δει κανείς σήμερα χτίστηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ, σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από τα παλαιότερα τείχη και με τη χρήση υλικών μεγαλύτερης αντοχής. Ο αρχικός σκοπός του τείχους δεν ήταν να κρατηθούν έξω οι εισβολείς, αλλά να εξασφαλιστεί ότι οι ημι-νομαδικές φυλές του βορρά δεν θα μπορούσαν να το διασχίσουν με τα άλογα τους ή να επιστρέψουν εύκολα μετά από κάποια επιδρομή τους.
Κάθε πύργος έχει τουλάχιστον οπτική επαφή με τον προηγούμενο αλλά και με τον επόμενο, ώστε σε περίπτωση επίθεσης να γίνεται ορατή η φρυκτωρία και έτσι να μεταδίδεται από πύργο σε πύργο το μήνυμα μέχρι το Πεκίνο

ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ


 Πύργος στο Σινικό τείχος


Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του τείχους ήταν τα εκάστοτε διαθέσιμα στην κάθε περιοχή. Κοντά στο Πεκίνο το τείχος κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο. Σε άλλες θέσεις το διαθέσιμο οικοδομικό υλικό ήταν εξορυγμένος γρανίτης η πυροτουβλο. Όπου βρίσκονταν τέτοια υλικά, αρχικά χτίζονταν δύο παράλληλοι τοίχοι και ο ενδιάμεσος χώρος γέμιζε με αδρανή υλικά. Σε ορισμένες περιοχές τα υλικά κατασκευής συγκολλούνταν με ένα κολλώδες μείγμα ρυζιού και ασπραδιού αυγών. Στις ακραίες δυτικές θέσεις, σε περιοχές γεμάτες ερήμους και ανεπαρκή οικοδομικά υλικά, ο τοίχος κατασκευαζόταν από απορρίμματα που τοποθετούνταν ανάμεσα σε κομμάτια ξύλου.

Παρατηρητήρια και στρατώνες

Το τείχος συμπληρώνεται από αμυντικούς πύργους-παρατηρητήρια, στους οποίους οι υπερασπιστές των τοίχων μπορούσαν να υποχωρήσουν, σε περίπτωση που βρισκόταν σε δυσχερή θέση. Κάθε πύργος διαθέτει σκάλες και εισόδους ειδικά σχεδιασμένες, έτσι ώστε να προκαλείται σύγχυση στους επιτιθέμενους.
Οι στρατώνες και τα διοικητικά κέντρα του τείχους βρίσκονται απλωμένα κατά μήκος τείχους σε μεγαλύτερα διαστήματα.
Το  σινικό τείχος μπορεί να το δει κάποιος από το διάστημα αν και πολλοί διαφωνούν σε αυτό το σημαντικό όμως είναι ότι πολλοί χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κίνα για να δουν το σινικό τείχος το οποίο είναι το πιο μεγάλο τείχος και επίσης ένα αξιοθαύμαστο μνημείο που έχει προσφέρει όχι μόνο πολιτιστική ανάπτυξη στην Κίνα αλλά και ανάπτυξη στον τουρισμό της.

Το…ΓΕΙΑ!(σε άλλες γλώσσες)


Κάθε χώρα έχει την δική της γλώσσα, θρησκεία, ήθη και έθιμα. Όμως…Πώς θα λέγατε Γεια σε άλλες γλώσσες??
 

Γερμανικά/Γκούτεν ταγκ!          Πορτογαλικά/Ολά!

Αραβικά/Σαλάμ!                        Σουηδικά/Χέι!

Ιαπωνικά/Ντό Μο!                    Ταλανδέζικα/Σαουαντί κρα!

Ισπανικά/Χόλα!                         Τούρκικα/Μερχαμπά!

Αλβανικά/Τσκε μι!                     Βιετναμέζικα/Ξιν Κάο!

Κινέζικα/Νι Χράαο!                   Ουγγρικά/Σιίγια!

Ρώσικα/Πρι βιέτ!                        Φινλαδικά/Χιούβαα Πάιβαα!

Πολωνικά/Ντζιέν Ντόμπρι!         Ινδονησιακά/Σελαμάτ Πάγι!



Ελπίζω τώρα να πήρατε μια…ιδέα!



      Επιμέλεια: Έλια Πρίφτη

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Παρουσίαση κλασικών παραμυθιών, που έγιναν ταινίες




 

  Ένα πολύ ωραίο παραμύθι είναι του Charles Dickens, μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη ιστορία βασισμένη στην ιστορία του Εμπενιζέρ Σκρούτζ, ενός τσιγκούνη αλλά στο βάθος πολύ συναισθηματικού ανθρώπου, που μισεί τα Χριστούγεννα και βασανίζει συνεχώς τον πιστό του βοηθό. Όμως τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων τον επισκέπτεται ένας παλιός του φίλος που είναι φάντασμα, προειδοποιώντας τον να αλλάξει και του λέει πως θα τον επισκεφτούν τρία ακόμη φαντάσματα. Μετά την επίσκεψη των τριών φαντασμάτων ο Σκρουτζ αλλάζει γιατί βλέπει το άθλιο μέλλον του.
Το κλασικό αυτό παραμύθι έχει γίνει και ταινία η οποία πηρέ 4 χρυσές σφαίρες και προτάθηκε ακόμα και για καλύτερη ταινία της χρονιάς.
 
  Η Άλικη στη χωρά των θαυμάτων είναι επίσης μια πολύ ωραία παιδική ιστορία που μιλάει για ένα κορίτσι που βρίσκει ένα   πανέμορφο μαγικό  κόσμο και γνωρίζει καινούριους φίλους. Περνάει απίστευτες περιπέτειες μαζί με τους φίλους της τον τρελοκαπελά, το λαγό, ένα ποντικάκι και έναν γάτο που εξαφανίζεται συνεχώς. Η Άλικη διώχνει την κόκκινη βασίλισσα που θέλει να βάψει όλα τα τριαντάφυλλα κόκκινα!
Το κλασικό αυτό παραμύθι έχει επίσης γίνει μια πολύ επιτυχημένη ταινία.

   Ο Όλιβερ Τουίστ είναι ένα κλασικό παραμύθι του Καρόλου Ντίκενς. Μας μιλάει για μια πολύ συγκινητική ιστορία ενός ορφανού αγοριού που μεγάλωσε σε ένα ίδρυμα όπου του φέρονταν απαίσια. Ο μικρός Όλιβερ αποφάσισε να αφήσει το ορφανοτροφείο και να πάει να βρει την οικογένεια του στο Λονδίνο. Μετά από ατέλειωτες περιπέτειες έφτασε τελικά στην Αγγλία οπου και βρήκε τους γονείς του και έζησαν εκεί.

 Ένα ακόμη έργο του Καρόλου Ντίκενς είναι ο Δαβίδ Κόπερφιλ που ουσιαστικά μας μιλάει για την ζωή του συγγραφεα είναι κάτι δηλαδή σαν αυτοβιογραφία και μιλάει για τα σκληρά χρόνια, εκείνη την εποχή, που έζησε. Γεννήθηκε το 1812, παντρεύτηκε το 1836 την Κάθριν Χόγκαρθ και απέκτησε μαζί της 10 παιδιά. Πέθανε το 1870 σε ηλικία 58 ετών πολύ νέος, στο Ρότσεστερ. Ο σημαντικός αυτός συγγραφέας λέγεται ότι με το πιο γνωστό του έργο το «Πνεύμα των Χριστουγέννων», αυτή τη χριστουγεννιάτικη ιστορία έφερε πίσω τα Χριστούγεννα στον αγγλόφωνο κόσμο την εποχή που την εξουσία είχαν οι πουριτανοί.

Μαρία Ζαμπέτη