Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Παρουσίαση κλασικών παραμυθιών, που έγιναν ταινίες




 

  Ένα πολύ ωραίο παραμύθι είναι του Charles Dickens, μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη ιστορία βασισμένη στην ιστορία του Εμπενιζέρ Σκρούτζ, ενός τσιγκούνη αλλά στο βάθος πολύ συναισθηματικού ανθρώπου, που μισεί τα Χριστούγεννα και βασανίζει συνεχώς τον πιστό του βοηθό. Όμως τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων τον επισκέπτεται ένας παλιός του φίλος που είναι φάντασμα, προειδοποιώντας τον να αλλάξει και του λέει πως θα τον επισκεφτούν τρία ακόμη φαντάσματα. Μετά την επίσκεψη των τριών φαντασμάτων ο Σκρουτζ αλλάζει γιατί βλέπει το άθλιο μέλλον του.
Το κλασικό αυτό παραμύθι έχει γίνει και ταινία η οποία πηρέ 4 χρυσές σφαίρες και προτάθηκε ακόμα και για καλύτερη ταινία της χρονιάς.
 
  Η Άλικη στη χωρά των θαυμάτων είναι επίσης μια πολύ ωραία παιδική ιστορία που μιλάει για ένα κορίτσι που βρίσκει ένα   πανέμορφο μαγικό  κόσμο και γνωρίζει καινούριους φίλους. Περνάει απίστευτες περιπέτειες μαζί με τους φίλους της τον τρελοκαπελά, το λαγό, ένα ποντικάκι και έναν γάτο που εξαφανίζεται συνεχώς. Η Άλικη διώχνει την κόκκινη βασίλισσα που θέλει να βάψει όλα τα τριαντάφυλλα κόκκινα!
Το κλασικό αυτό παραμύθι έχει επίσης γίνει μια πολύ επιτυχημένη ταινία.

   Ο Όλιβερ Τουίστ είναι ένα κλασικό παραμύθι του Καρόλου Ντίκενς. Μας μιλάει για μια πολύ συγκινητική ιστορία ενός ορφανού αγοριού που μεγάλωσε σε ένα ίδρυμα όπου του φέρονταν απαίσια. Ο μικρός Όλιβερ αποφάσισε να αφήσει το ορφανοτροφείο και να πάει να βρει την οικογένεια του στο Λονδίνο. Μετά από ατέλειωτες περιπέτειες έφτασε τελικά στην Αγγλία οπου και βρήκε τους γονείς του και έζησαν εκεί.

 Ένα ακόμη έργο του Καρόλου Ντίκενς είναι ο Δαβίδ Κόπερφιλ που ουσιαστικά μας μιλάει για την ζωή του συγγραφεα είναι κάτι δηλαδή σαν αυτοβιογραφία και μιλάει για τα σκληρά χρόνια, εκείνη την εποχή, που έζησε. Γεννήθηκε το 1812, παντρεύτηκε το 1836 την Κάθριν Χόγκαρθ και απέκτησε μαζί της 10 παιδιά. Πέθανε το 1870 σε ηλικία 58 ετών πολύ νέος, στο Ρότσεστερ. Ο σημαντικός αυτός συγγραφέας λέγεται ότι με το πιο γνωστό του έργο το «Πνεύμα των Χριστουγέννων», αυτή τη χριστουγεννιάτικη ιστορία έφερε πίσω τα Χριστούγεννα στον αγγλόφωνο κόσμο την εποχή που την εξουσία είχαν οι πουριτανοί.

Μαρία Ζαμπέτη