Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ



   Στην αρχαία Αθήνα η μέρα αρχίζει όπως στη φύση, με την ανατολή του ήλιου. Έπλεναν το πρόσωπο και τα χέρια ,έπειτα ντύνονταν και έβγαιναν.
    Η ενδυμασία ήταν κατασκευασμένη από υφάσματα με ζωηρά  χρώματα. Το κύριο αντικείμενο της αντρικής ενδυμασίας ήταν ο χιτώνας. Πάνω από  το χιτώνα οι Αθηναίοι φορούσαν ένα είδος μανδύα που το έλεγαν ιμάτιο.
Στα πόδια οι Έλληνες φορούσαν σανδάλια ,που τα ‘δεναν με δερμάτινους ιμάντες ,αλλά υπήρχαν και άλλοι τύποι υποδημάτων, όπως οι μπότες.
  Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ως κέντρο της ζωής τους την αγορά ,το χώρο δηλαδή που βρίσκονταν τα κτήρια της ελληνικής πόλης, όπως οι ναοί, το βουλευτήριο, το Γυμνάσιο. Όσοι ήθελαν κάτι να πουλήσουν ή να αγοράσουν πήγαιναν στην αγορά ,που ήταν σαν μια μικρή πολιτεία και εκεί βρίσκονταν εκτεθειμένα ποικίλα προϊόντα.
  Όταν συναντιούνταν δυο γνωστοί ,χαιρετιούνταν με μια κίνηση του χεριού.
Ο Αθηναίος αφού χορτάσει συζήτηση, πηγαίνει σπίτι του για φαγητό.Τρώει ή κάτω από μια σκεπασμένη στοά ή στην εσωτερική αυλή μαζί με την οικογένεια του.Μετά το φαγητό ξεκουράζεται ή ίσως διαβάζει.Η βασική τροφή των φτωχών ήταν το κριθάρι  που έφτιαχναν ζωμό από κριθάρι,πίτες με κριθάλευρο και κρίθινα ψωμιά.
  Τέλος οι Έλληνες ήταν και πολύ φιλόξενοι. Κάθε καλεσμένος μπορούσε να φέρει όποιον ήθελε.


                                                        ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ