Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ


Η ρυθμική γυμναστική τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το χόμπι πολλών κοριτσιών δημοτικού, γυμνασίου ή ακόμη και λυκείου.     

Το αγωνιστικό κομμάτι στην ρυθμική (επαγγελματικό) μπορεί κάποια να το ξεκινήσει από τα 7 της και να συνεχίσει έως και τα 18 της.
Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες στην ρυθμική.
Η πρώτη είναι το προαγωνιστικό τμήμα όπου πάνε τα πιο μικρά κορίτσια και κάνουν ένα όργανο ή μπάλα ή σκοινάκι ή ελεύθερο. Μετά  είναι οι παγκορασίδες πρώτης ή δεύτερης χρονιάς που κάνουν τρία όργανα, μπάλα, σκοινάκι και ελεύθερο και μπορούν πια να συμμετέχουν σε αγώνες. Ύστερα είναι οι κορασίδες πρώτης και δεύτερης χρονιάς όπου κάνουν τέσσερα όργανα κορίνες ,στεφάνι μπάλα και ελεύθερο. Η επόμενη κατηγορία είναι οι νεάνιδες πρώτης, δεύτερης και τρίτης χρονιάς που κάνουν μπάλα, κορίνες, κορδέλα και στεφάνι. Μετά είναι η τελευταία κατηγορία, οι γυναίκες  όπου σε διαλέγουν για να πας στην εθνική Ελλάδος. Αν δεν σε διαλέξουν μπορείς να συνεχίσεις μέχρι και την επόμενη χρονιά που αναγκαστικά σταματάς. Αν πάλι δεν σε διαλέξουν και την επόμενη χρονιά, δεν μπορείς να μπεις πια σε ακαδημία, αλλά μπορείς να ασχοληθείς με το μπαλέτο.
    Κάθε πρόγραμμα πρέπει οπωσδήποτε να είναι  ενάμιση λεπτό και πρέπει να περιέχει μέσα τουλάχιστον 10 ασκήσεις και αρκετά πετάγματα .

    Στην ρυθμική γυμναστική αποκτάς ευλυγισία, καλύτερη ισορροπία, αυτοσυγκέντρωση και γενικά η άσκηση αυτή κάνει καλό στην υγεία του σώματός σου.
  Ρυθμική μπορεί κάποια να ξεκινήσει από την ηλικία των 4 έως τα 18 της όπου αναγκαστικά σταματάει να διδάσκεται. Από εκεί και πέρα αν θέλεις να διδάσκεις πρέπει να έχεις μπει στην εθνική Ελλάδος, να έχεις περάσει στην δεκάδα του πανελλήνιου  πρωταθλήματος και μετά από όλα αυτά πρέπει να δώσεις κάποιες εξετάσεις για να μπεις σε ακαδημία. Αφού μπεις στην ακαδημία μετά από 3 χρόνια θα μπορείς να διδάσκεις.
      Η Anna Bessonova κατάγεται από την Ρωσία και είναι μία από τις καλύτερες αθλήτριες ρυθμικής γυμναστικής, όπως και η Evgenia Kanaeva η οποία κατάγεται από την Ελλάδα.


                                                  
  Επιμέλεια: Έλια Πρίφτη και Έλενα Φασούλη